‘De wet stellen’, ‘Boven de wet staan’ en ‘een wet van Meden en Perzen’: er zijn talloze spreekwoorden en gezegdes met het woord wet. Wetten leggen je zaken op, ze dwingen je tot (gewenst) gedrag, zijn er om te breken, bevatten mazen en zijn waar een wil is. Wetten geven ons houvast, maar kunnen ook beperkend en sturend zijn. Laat jij je de wet voorschrijven?

Ongehoorzaamheid en opstanden zijn van alle tijden. Cicero liet zich ruim 50 jaar voor Christus door de Galiërs de wet niet voorschrijven. Hij zei: “Het is niet de gewoonte van het Romeinse volk om een voorwaarde te accepteren van een gewapende vijand.”

Een ander bevelen
Als iemand zich de wet niet voor laat schrijven, accepteert diegene geen bevelen of eisen van een ander. Als je iemand de wet voorschrijft beveel je een ander, speel je de baas. Of, zoals Christoffel Plantijn (rond 1550) schreef: “Hem selven eenen wet stellen”.

Verlies je gevoel van gelijkwaardigheid
Een bevel kan een tegenreactie oproepen. Zoals Loesje ooit op een poster schreef: ‘De wet? Ik laat me liever een gedicht voorschrijven!’. Stel jij jezelf boven een ander op, geef je een bevel of stel je een wet, dan verlies je het gevoel van gelijkwaardigheid. Natuurlijk zijn er basisregels en -wetten nodig, maar als je écht contact met de ander wilt en op gelijkwaardige manier het beste uit elkaar wilt halen, is communicatie op gelijke hoogte veel effectiever.

Hoe doe je dat?
Schrijf geen wetten voor, maar bepaal samen de wet. Hierdoor creëer je draagvlak. Ga na wat voor jullie allemaal belangrijk is. Houd een brainstorm, ga regelmatig samen zitten en vorm gezamenlijke kernwaarden of pijlers. Bijvoorbeeld: “patiënten staan bij ons op 1”. Kijk daarna hoe je hier samen uiting aan geeft. Gebruik in je communicatie woorden waaruit deze samenwerking blijkt. Blijf weg van woorden als ‘moeten’ of ‘eisen’. Positieve woorden doen wonderen.

Benieuwd hoe jij dit binnen jouw organisatie aanpakt? Ik help je graag!


Leerzaam, inspirerend, ouderwets of juist helemaal van deze tijd: spreekwoorden en gezegdes heb je in alle soorten en maten. In ‘Moor Breekt de Week’ duiken we elke week in een ander spreekwoord of gezegde rondom mijn favoriete thema: schrijven! 

Vorige week: Met geen pen te beschrijven
Volgende week:   Gekken en dwazen schrijven hun namen op deuren en glazen
Geen blog meer missen? Meld je aan via https://www.moorcommunicatie.nl/blog/

Over Moor Communicatie:
Maartje Bertens (Moor) helpt organisaties in zorg & welzijn met hun communicatievraagstukken. Hoe bereik ik mijn doelgroep? Welk communicatiemiddel zet ik in? Hoe maak ik mijn communicatieuitingen begrijpelijk, toegankelijk en aantrekkelijk?

Kan jouw (zorg- of welzijns)organisatie wel wat communicatiehulp gebruiken? Neem contact op, Moor helpt je graag!

-->