Er is geen titel die het jaar 2020 treffender kan omschrijven dan het geheime dagboek van Hendrik Groen: “Pogingen iets van het leven te maken”. Want wat doe je als alles wat je eerst deed ineens onmogelijk is?

Het jaar 2020 is al een boek op zich. Daar waar veel jaren op elkaar lijken, was dit jaar compleet anders. Of je nu jong, oud, rijk, arm, Europees, Amerikaans of Afrikaans bent: dit jaar was uniek. Het zal de geschiedenisboeken ingaan. En over 60 jaar zeggen kinderen tegen elkaar: weet je dat ze in 2020 mondkapjes droegen en er een ‘semi-intelligente-lockdown-met-verzwarende-maatregelen’ was?

Leren van Hendrik
Maar, zoals een gezegde luidt: je moet roeien met de riemen die je hebt. Hendrik Groen doet dat in zijn dagboek als geen ander. Geen coronataferelen of lockdowns, maar wel een man van 80+ die te kampen krijgt met (door de zorginstelling opgelegde) regels, een haperend lichaam en vriendschappen die voorbijgaan. Desondanks is het boek positief. Humor, relativeringsvermogen en flexibiliteit voeren de boventoon. Daarin kunnen wij allemaal iets leren van Hendrik. Want hoe naar het soms ook kan zijn, hoe lastig, overweldigend of ingewikkeld: een positieve insteek brengt je verder dan een negatieve.

Lichtpuntjes
Laat in jouw communicatie de lichtpuntjes zien. Wees eerlijk, maar blijf ook positief. Kijk naar wat er wél kan, bied alternatieven en blijf niet hangen in somberheid. Start je nieuwsbrief niet met al die overbekende regels en restricties. Giet ze in een overzichtelijk, visueel format en voeg ze als bijlage toe. En pas waar dat kan ‘omdenken’ toe, zonder de emoties van de ander te kort te doen.

Probeer, ontdek en leer van de ander
Doe daarbij inspiratie op bij anderen. Kijk als zorgorganisatie eens buiten jouw sector. Volg vol bewondering de acties van de horeca, leer van de stappen die de evenementenbranche zet en ontdek hoe mensen uit sectoren zonder werk flexibel overstappen naar een nieuwe job buiten hun eigenlijke vakgebied. Probeer, ontdek en leer van de ander. En communiceer daarover. Op een realistische, overwegend positieve toon. Dan start je het jaar met nieuwe energie.

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling en een bijzonder, mooi, goed en natuurlijk vooral gezond 2021. Benieuwd wat dit jaar ons zal brengen!


Er is (bijna) niets zo leerzaam als lezen. Je verrijkt je wereld, doet nieuwe inzichten op en kunt helemaal opgaan in een verhaal. In deze reeks nemen we een duik in mijn boekenkast. Ga je mee?

Vorige week: Zijn we d’r al? Over verwachtingsmanagement en geloven in sprookjes
Volgende week: Waar komt de suikerspin vandaan? Over nieuwsgierig blijven
Geen blog meer missen? Meld je aan via https://www.moorcommunicatie.nl/blog/

Over Moor Communicatie:
Maartje Bertens (Moor) helpt organisaties in zorg & welzijn met hun communicatievraagstukken. Hoe bereik ik mijn doelgroep? Welk communicatiemiddel zet ik in? Hoe maak ik mijn communicatieuitingen begrijpelijk, toegankelijk en aantrekkelijk?

Kan jouw (zorg- of welzijns)organisatie wel wat communicatiehulp gebruiken? Neem contact op, Moor helpt je graag!

-->