Soms gebeuren er dingen waar je geen woorden voor hebt. Het is met geen pen te beschrijven. Omdat je niet weet wat je moet zeggen en ook niet hoé je het moet zeggen (of schrijven). Hoe breng je jouw boodschap over, als die eigenlijk ‘met geen pen te beschrijven is’?

We zitten in een wereld vol onzekerheid. Ziekte en angst, crisis, keuzes (wel of niet vaccineren?) en rampspoed. Je kunt geen krant meer openslaan of nieuwssite openen zonder te worden overspoeld met ellende. Corona en alle gevolgen van dien (voor de gezondheidszorg, het bedrijfsleven, ondernemers, het welzijn van mensen) beheersen op dit moment ons leven. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog alle ‘dagelijkse’ ellende: hongersnoden, oorlog, diefstal, misbruik…

Hoe praat of schrijf je hierover?
Ik geef toe, dat is geen heel plezierig en positief beeld. De kans dat jij met één van bovenstaande (of meerdere zaken) te maken hebt of krijgt is groot. Hoe communiceer je over negatieve zaken, zonder je mee te laten slepen? Hoe geef je woorden aan verdriet of onrust? Woorden die je zo moeilijk kunt vinden en woord voor woord af wilt wegen. Waar start je?

Gebruik NIVEA
Iedereen kent het merk Nivea. Maar in dit geval doel ik op N.I.V.E.A. Het staat voor ‘Niet Invullen Voor Een Ander’:

  • ‘Ik weet hoe jij je voelt’. Want dat weet je gewoonweg niet.
  • ‘Ik snap wat je nu denkt’. Ook daarvan heb je geen idee.

Je kunt je misschien inleven in een ander, maar je kunt niet invullen voor een ander.

Hoe voel jij je?
Blijf in een lastige situatie bij jezelf en je eigen gevoel. Geef aan waar jij aan denkt, hoe jij je voelt en wat de situatie met jou doet. Kun je de situatie niet onder woorden brengen? Geef dit dan aan. Dat is niet gek in een crisissituatie.

“Ik kan niet goed verwoorden wat ik voel.”

Let er wel op dat je er geen ‘onemanshow’ van maakt. Stip kort jouw gevoel aan en ga daarna verder.

Waarmee ga je verder?
Benadruk welke hulp jij kunt bieden. Geef aan welke mogelijkheden er zijn en biedt (daar waar mogelijk) een realistisch(!) perspectief. Toegegeven: ‘Als ik iets voor je kan doen, dan weet je me te vinden’, is een beetje afgezaagd. Je kunt kiezen voor concretere alternatieven.

Puur
Houd het kort, simpel en oprecht. Probeer het niet mooier te maken dan het is. Puur is in veel gevallen de beste keuze. Het is niet erg om toe te geven dat je de juiste woorden niet kunt vinden. Alles wat je op papier zet is goed. Kun je hulp gebruiken? Laat het me weten, dan kijk ik er samen met jou naar.


Leerzaam, inspirerend, ouderwets of juist helemaal van deze tijd: spreekwoorden en gezegdes heb je in alle soorten en maten. In ‘Moor Breekt de Week’ duiken we elke week in een ander spreekwoord of gezegde rondom mijn favoriete thema: schrijven! 

Vorige week: Met hem kan ik lezen en schrijven
Volgende week:   Zij laat zich de wet niet voorschrijven
Geen blog meer missen? Meld je aan via https://www.moorcommunicatie.nl/blog/

Over Moor Communicatie:
Maartje Bertens (Moor) helpt organisaties in zorg & welzijn met hun communicatievraagstukken. Hoe bereik ik mijn doelgroep? Welk communicatiemiddel zet ik in? Hoe maak ik mijn communicatieuitingen begrijpelijk, toegankelijk en aantrekkelijk?

Kan jouw (zorg- of welzijns)organisatie wel wat communicatiehulp gebruiken? Neem contact op, Moor helpt je graag!

 

-->