Jouw zorgpad, zorgreis of zorgprogramma heeft een vaste vorm gekregen! En deze vorm (bijv. een pdf, een filmpje of een interactieve website) is totaal afhankelijk van jouw doel, doelgroep en organisatie). Ongeacht de vorm is het nu tijd om het pad, de reis of het programma te delen met jouw publiek. Hoe zet je deze communicatie-uiting gericht in naar patiënten of cliënten?

Bij een intake
Meldt een jongere zich aan voor jouw detoxprogramma of neem je als ziekenhuis een nieuwe patiënt aan? Komt er een oudere in jouw zorgcentrum wonen of neem je een nieuwe cliënt aan voor jouw coachingsprogramma? Dan kun je jouw zorgreis, zorgpad of zorgprogramma gebruiken om een cliënt of patiënt in één oogopslag te tonen welke reis jullie samen gaan ondernemen. Het tonen van een zorgpad bij een intake kan zorgen voor:

  • Rust – De patiënt of cliënt weet waar hij of zij aan toe is.
  • Duidelijkheid – Op dit visuele naslagwerk ziet een patiënt of cliënt welke stappen er volgen.
  • Mogelijkheden – Je geeft de patiënt of cliënt vanaf het begin de mogelijkheid om concrete vragen te stellen: waarom gaan we dit doen? Wanneer vindt deze behandeling plaats? Welke specialisten zijn betrokken bij dit onderdeel?
  • Een ijsbreker – Door gezamenlijk te kijken naar het zorgpad, de zorgreis of het zorgprogramma heb je als zorgverlener houvast voor je verhaal. Het geeft richting aan je gesprek en werkt als prettige ‘ijsbreker’.

Bij een tussenstop (in de reis) of keuzemoment
Net als op vakantie heb je tijdens een zorgreis vaak meerdere malen de kans om je bestemming bij te stellen of om een tussenstop aan te doen. Een mooi moment om je zorgpad, zorgreis of zorgprogramma (nog eens) voor te leggen. Waar staan we nu? En waar wil je heen? Je geeft een patiënt of cliënt keuzevrijheid en/of betrekt hem of haar bij het traject.

Bij een nieuw traject
Gaat jouw zorginstelling van koers wijzigen? Zijn er innovaties op gebied van werkwijze of materiaal? Neem jouw patiënt of cliënt dan mee in dit nieuwe traject. Wat gaat er veranderen? En waarom? Hoe was het eerst? En hoe wordt het straks?

Bij afsluiting van een zorgtraject
Is jullie reis ten einde? Gaan jullie het zorgtraject afsluiten? Is er sprake van een verhuizing naar een andere (zorg)instantie of bouwen jullie een intensieve zorgperiode af? Ook dan kun je gebruik maken de visuele weergave van je zorgpad, zorgreis of zorgprogramma. Wat hebben we gedaan? Wat hebben we samen meegemaakt? Welke reis hebben we afgelegd en welke (tussen)stops hebben we aangedaan? Je zet jouw zorgpad, zorgreis of zorgprogramma dan in als een evaluatiemoment.

Volgende keer in Moor Breekt de Week:
Tijd voor een rustmoment in onze reis. ‘Moor Neemt een Breek’. Het is namelijk tijd voor een nieuwe afslag!

-->