Wil jij helder communiceren? Een logische volgorde in je teksten aanbrengen en zorgen dat jouw boodschap de lezer écht bereikt? Zet dan een OGER in!  

 

Shrek! Wie kent hem niet? Een woest, groot en lelijk monster met een klein hartje. Niet bepaald iemand die je graag naar voren schuift wanneer je toe bent aan een leuk gesprek of een sterk verhaal. Toch is het goed om zo nu en dan een OGER in te zetten. OGER staat namelijk voor Oorzaak, Gevolg En toen, Resultaat. Dit ezelsbruggetje helpt je bij het aanbrengen van een logische volgorde in je (informatieve) tekst.

Oorzaak
Elk verhaal heeft een start. Begin daarom bij het begin. Wat was de aanleiding, de oorzaak en/of het probleem? Wat heeft je gemotiveerd om deze tekst te schrijven?

Gevolg
Een oorzaak heeft meestal een gevolg en een probleem vraagt om een oplossing. Wat is de volgende stap in je verhaal? Wat volgt er logischerwijs op de oorzaak of het probleem? Wat bracht dit voor gevolgen met zich mee?

En toen
Nu volgt de ruimte voor argumenten, uitleg, een uiteenzetting of verklaring. Stel jezelf telkens de vraag: En toen?

Resultaat
Tot slot werk je naar het einde toe: het resultaat. Wat is de conclusie van je verhaal?

Kortom: houd Shrek de OGER in gedachten!


Moor Breekt de Week geeft je iedere week bruikbare tips, handige ezelsbruggetjes en slim advies voor heldere communicatie. Meer lezen? Bekijk hier het archief.

-->