“Tja, werkweken van 60 uur zijn voor mij geen uitzondering hoor!” “Nee, nee bij mij ook! Werk, werk, werk! Ondernemen is gewoon een kwestie van ontzettend hard werken.” Het is 2017, het aantal mensen met een burn-out is ongekend hoog en tóch blijft opscheppen over het aantal gewerkte uren voor veel ondernemers heel gewoon. Het aantal uren dat je draait, geeft het succes van je bedrijf weer.

Veel werken staat gelijk aan ambitie, groei, geld. Je hoort nooit iemand zeggen: vandaag heb ik om 11 uur de deur van mijn kantoor op slot gedraaid en ben ik lekker in het park gaan zitten. Of: ik heb maar drie uur aan die opdracht besteed, goed hè! We zijn gewend om te presteren, om uren te maken, om onze handen uit onze mouwen te steken. Relaxen, vrije tijd en vakantie worden gezien als luxe. Typisch iets voor verwende of luie mensen. Ondertussen zijn er steeds meer mensen die kampen met vermoeidheid, een overbelast lichaam en stress. Daar waar in de oosterse wereld balans, meditatie en ‘nirvana/nirwana’ het hoogste goed is, wil de westerse wereld presteren.

Hard werken is goed, slim werken is beter! Work smarter, not harder! Hoe?

Hoe?

  • Door allereerst het aantal gewerkte uren en de geleverde prestaties los te koppelen. Een prima werkstuk, helder verslag of een effectieve vergadering worden niet gekenmerkt door omvang, maar door resultaat. En dat resultaat kan prima in een korte tijd bereikt worden.
  • Door werk vaak genoeg af te wisselen met rust. Of door rust en werk te combineren: een brainstormsessie in het bos, een interessant boek lezen aan het zwembad of een lunchbreak in het park. Rust doet wonderen voor je concentratievermogen. Je kunt daarna weer fris aan de slag.
  • Bereid je voor. Een goede voorbereiding is nog altijd het halve werk. Maak een agenda voor je vergadering, bereid een gesprek met een klant goed voor en maak aan het begin van je dag een to-do-lijst. Houd vervolgens tijdens elke opdracht de tijd in de gaten. Werk in korte tijdblokken en houd altijd je doel in gedachten.
  • Beperk afleiding. We zijn dagelijks vele minuten (soms zelfs uren!) kwijt aan onnozele dingen. Even Facebook checken, een mailtje versturen, een filmpje bekijken op YouTube. Gun jezelf twee keer per werkdag een break waarin je jezelf toestaat om te ‘wog-en’ (WerkOntwijkendGedrag).

Zo, genoeg geschreven. Ik ga de tuin in, lekker niks doen!
Ps. Wat doe jij om slimmer te werken? En hoe kijk jij aan tegen het fenomeen ‘hoe hoger het aantal gewerkte uren per week, hoe succesvoller de ondernemer’?


Meer Moor Breekt de Week? Voeg Maartje toe op LinkedIn! Dan verschijnt elke week de nieuwste ‘Moor Breekt de Week’ op jouw tijdlijn.

-->