Laatst las ik ergens: “Balans vinden is geen eindpunt, geen vaststaand iets. Je moet telkens weer opnieuw op zoek naar de juiste balans”. Dit is precies de reden waarom mijn werk en mijn werkritme veranderen. Omdat ik mijn focus verleg, omdat ik meer ervaring krijg, omdat ik dingen leer of omdat er dingen in mijn leven veranderen.

In het eerste jaar verdiepte ik me vooral in het ondernemerschap. Hoe zoek je naar klanten? Hoe zet je een administratie op? Hoe zit het met sales, communicatie, netwerken en ontwikkelen? In het tweede jaar richtte ik me vooral op mijn bedrijf en mijn werkzaamheden. Wat wil ik doen? En voor wie? Welke diensten en/of producten wil ik aanbieden? En waarom? Vanaf jaar drie stond mijn werk in het teken van groei. Ik ging me steeds meer specialiseren en groeide in mijn vak en mijn rol als ondernemer. Dit was ook het moment dat ik mijn werkschema aan ging passen:

  • Ik ging minder werken
  • Ik ging effectiever werken

Naar buiten!
Dankzij onze hond kwam ik veel buiten. Lekker naar de bossen of de duinen. En wat bleek? In dat uur dat ik met de hond buiten was kon ik veel scherper nadenken. Ik bedacht blogtopics, werkte een klantvraag uit in mijn hoofd en dacht na over een ingewikkelde grote opdracht. Eenmaal thuis hoefde ik het alleen nog maar uit te werken. Voor mij een perfecte combinatie: het wandelen buiten voelde niet als werken en dankzij die voorbereiding voelde het werk daarna eigenlijk ook niet als werken.

Kiezen?
In het vierde jaar van mijn ondernemerschap werd ik mama van Tom. Zo mooi, leuk en allesomvattend. Vier maanden genoot ik van mijn zwangerschapsverlof en daarna zocht ik naar mijn nieuwe balans:

  • Ik ging nog effectiever werken
  • Ik ging op andere tijden werken

Ineens moest ik ‘kiezen’ tussen twee mooie dingen: mijn werk en mijn kind. Althans, ik dacht dat ik moest kiezen. Dat bleek niet zo te zijn. Ik kan het moederschap namelijk prima combineren met het ondernemerschap. Daarvoor moest ik wel het idee ‘overdag/avond’ en ‘doordeweeks/weekend’ loslaten. Ik ontdekte dat ik heerlijk kon werken in de ochtend. Dus stond ik om zes uur ’s ochtends op en ging ik twee uur hard aan het werk. Een goed weekplanning zorgde ervoor dat ik van te voren exact wist welke klussen ik die ochtend moest klaren. Ik werkte effectief en actief. Daarna had ik de ochtend met Tom en de hond. Tijdens wandelingen nam ik wat werkgerelateerde zaken in mijn hoofd door terwijl ik genoot van de natuur. Die zaken werkte ik ’s middags tijdens een middagslaapje van Tom uit. Had ik een opdracht of afspraak bij een klant? Dan schakelde ik een oppas in. Zo kon (en kan) ik optimaal genieten van zowel werk als privé. En ja, dat houdt dus in dat ik elke ochtend vroeg naast mijn bed sta en dat ik weleens in de avonden of het weekend werk.

En jij?
Hoe ik in de toekomst ga werken weet ik nog niet. Balans is immers niet iets statisch. Dus pas ik me aan en zie ik per periode hoe, waar, voor wie en wanneer ik werk. En hoe blijf jij in balans?


Meer van Moor? Bekijk hier het archief. Moor Communicatie bestaat in november 5 jaar. Dat viert Moor met een gratis E-book vol communicatietips. Benieuwd? Houd de blog en de LinkedIn-pagina van Moor in de gaten.

 

 

-->