Met regelmaat hoor ik ondernemers, bedrijfsleiders en werknemers zuchten: “Oh ‘doe’ jij communicatie? Wij moeten namelijk echt ‘iets’ met Social Media.” Heb jij dat gevoel ook? En weet jij niet hoe en waar je moet beginnen? 

Laten we die zin eens goed analyseren: “Wij moeten iets met Social Media”

Wij MOETEN iets met Social Media
Het woord ‘moeten’ (zeker in combinatie met de zucht die vaak aan deze zin voorafgaat) belooft niet veel goeds. ‘Moeten’ klinkt als iets wat je van buitenaf opgelegd wordt. Als een verplichting. Als het forceren van een actie. Daarnaast is iets ‘moeten’ dodelijk voor je creativiteit en je energie. Kortom: jouw acties op Social Media zullen weinig effect hebben, als jouw motivatie niet van binnenuit komt. Aanwezig zijn op een verjaardagsfeestje omdat het ‘moet’ is anders dan aanwezig zijn op een verjaardag omdat je dat leuk vindt en zin hebt in een feestje.

Wij moeten IETS met Social Media
Er zijn weinig woorden die zoveel en tegelijkertijd zo weinig zeggen als ‘iets’. Wat wil je op Social Media doen? Alleen aanwezig zijn? Zaken posten? Je bedrijf profileren? Je zult enkel succesvol zijn op Social Media wanneer je weet wat jouw doelstellingen zijn. Alleen dan kun je gericht te werk gaan. Enkele voorbeelden van doelen zijn:
– Je wilt jezelf en jouw bedrijf tonen, omdat je trots bent op jouw bedrijf en wat jullie doen
– Je gunt anderen een kijkje in jullie wereld
– Je wilt informatie en kennis delen met jouw doelgroep
– Je wilt jouw expertstatus op een bepaald gebied vergroten
– Je wilt het bereik binnen jouw doelgroep vergroten

Wij moeten iets met SOCIAL MEDIA
De term ‘Social Media’ is een vergaarbak van heel veel verschillende netwerken en platformen. Van het zakelijke LinkedIn en het visuele Instagram tot het hippe Snapchat. Aanwezig (en actief!) zijn op al deze kanalen is bijna onmogelijk. Het is daarnaast heel onhandig en onlogisch. Kies welke kanalen passen bij jou als persoon, bij jouw bedrijf en bij jouw doelen en doelgroep. Richt je op die kanalen en maak content (teksten en beelden) die daarbij passen.

Wil jij ‘iets met Social Media’? En kun jij wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van jouw doel en het kiezen van een geschikt kanaal? Stuur dan een mailtje naar info@moorcommunicatie.nl. Ik help je graag verder!


Maartje ziet, hoort, analyseert en concretiseert. Het resultaat daarvan lees je elke woensdagmiddag om 12.00 uur in ‘Moor Breekt de Week’. Eerdere blogs teruglezen? Dat kan hier!

-->