“Ik heb niet zo’n zin in mijn verjaardag. Maar tja, je moet ’t toch vieren hè?”, of “Nog vier jaar. Dan ben ik eindelijk klaar!” en wat denk je van “Ik geef er niks om, maar ja, we moeten allemaal wel eens iets doen wat we niet leuk vinden, hè?”.  Waarom doen zoveel mensen iets ‘omdat het moet’. Omdat ‘een ander’ het van je verwacht. Wie is die ander? En verwacht diegene wel écht ‘dat jij doet waarvan jij denkt dat je ander verwacht dat jij het moet doen’?  

Iets doen omdat het moet. Daar word je toch simpel van? Wat is daar leuk aan? En nee, niet alles hoeft leuk te zijn. En ja, tot sommige dingen ben je verplicht. Maar dat wil niet zeggen dat je het dan maar klakkeloos moet doen ‘omdat het moet’. Of het nu over eten gaat (ja dat moet en ja dat kan leuk(er)) of verjaardagen vieren (nee dat moet niet als je dat niet wilt). Of het nu gaat om het voeren van je bedrijfsadministratie (ja dat moet, maar dat kan ook leuk en simpel) of ‘aanwezig zijn op social media’ (nee dat moet niet, maar het kán wel en als je het goed aanpakt, levert je het zoveel op dat het zelfs leuk wordt!).

Daarom ben ik groot fan van het motto van die bloedirritante telefoonaanbieder: ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’. Ga eens wat vaker dingen doen omdat ze je écht leuk vindt (of maakt). In plaats van dat eeuwige, slachtofferige, ‘omdat het moet’. Lijkt me ook een stuk gezelliger voor je omgeving.

PS. Wil jij weten hoe jij communicatie tot jouw favoriete bezigheid maakt in plaats van een verplichting? Geef me een seintje, ik laat je zien hoe het kan!


Soms is het heerlijk om even ergens tegenaan te schoppen. Te laten weten dat je er bent. En wat je van iets vindt. In deze blogreeks (‘Moor Rebellentour’) keren we ons lekker tegen wat heilige social media huisjes, Google-tips, communicatiewetten en schrijfregels.

Vorige week: Heilige schrijfregels
Volgende week:   Nieuwe reeks
Geen blog meer missen? Meld je aan via https://www.moorcommunicatie.nl/blog/

Over Maartje:
Maartje Bertens (Moor) is tekstschrijver & communicatieadviseur en gespecialiseerd in communicatie voor Zorg & Welzijn. Met haar bedrijf Moor Communicatie maakt ze communicatie in de zorgsector begrijpelijk, toegankelijk en aantrekkelijk.

Kan jouw organisatie wel wat communicatiehulp gebruiken? Neem contact op, Moor helpt je graag!

-->