Let op: dit stuk tekst is hilarisch en echt vreselijk interessant

Heb ik je aandacht? Vast wel, want deze titel móet mensen wel aanspreken. Wie wil er nu geen artikel lezen dat én grappig én interessant is. Niet zomaar interessant en grappig trouwens, Hilarisch en vreselijk interessant. Open het entertainmentkatern van nu.nl, werp een blik op dagbladen als ‘Trouw’ en kijk naar TV-programma’s als ‘Shownieuws’ en je wordt doodgegooid met deze versterkende termen, ook wel taalintensiveerders genoemd.

Vorige week, toen het zo glad was in het noorden van het land, interviewde Hart van Nederland een man die zijn vuilnis buiten wilde zetten. Ze kwamen hem op het spoor via het volgende filmpje:

Eerlijk is eerlijk. Ik moest lachen toen ik het filmpje zag. Ik vond het grappig. Hart van Nederland zag dat iétsje anders: Ze kondigden hem aan als ‘held’ en vonden dat hij ‘op hilarische wijze het vuilnis buiten zette’. Ze maakten zelfs een reconstructie van het filmpje met dezelfde man in zijn zelfde glansrol. Hi-la-risch…

blog24
Maar als een filmpje over een man die het vuilnis buitenzet hilarisch is en het bericht dat Gordon en zijn vriend uit elkaar zijn onbeschrijfelijk en verschrikkelijk… hoe omschrijven we dan de situatie in Syrië? Hoe verwoord je dan dat mensen hun banen verliezen, omdat een bedrijf failliet is? Of hoe meld je het heugelijke feit dat er voor het eerst in jaren minder Co2 uitgestoten is? Kortom: hoe breng je een positieve of negatieve boodschap als kleine gebeurtenissen aangekondigd worden als extreme happenings?

Want als je telkens roept dat iets ‘hilarisch’ is, dan wordt hilarisch binnen korte tijd een synoniem voor ‘grappig’. Voor je het weet moet je op zoek naar de overtreffende trap van ‘hilarisch’. Dus alsjeblieft, laten we stoppen met het gebruik van intensiveerders, tenzij ze écht van toepassing zijn. Een filmpje wordt weer gewoon ‘grappig’, een aankondiging van een bruiloft weer gewoon ‘leuk’ en de verslaglegging van een evenement ‘interessant’. Het grootste deel van de lezers bestaat namelijk uit broodnuchtere Hollanders. En daar schrijf je tenslotte je teksten voor.

-->