Karel? Ah met hem kan ik lezen en schrijven! Wist je dat je deze uitdrukking in de 18e eeuw vooral heel letterlijk moest nemen? Lezen en schrijven was toen namelijk nog niet zo ingeburgerd. Het was voorbehouden aan een selecte groep mensen. Puur geluk dus, als je iemand trof met wie je kon lezen én schrijven.

Vroeger was dit dus geen uitdrukking, maar een vraag: ‘Kun jij lezen en schrijven?’. Tegenwoordig kunnen gelukkig steeds meer mensen lezen en schrijven en krijgen bijna alle kinderen ter wereld de kans om naar school te gaan.

Op één lijn
Tegenwoordig staat ‘met iemand kunnen lezen en schrijven’ vooral bekend als uitdrukking. Het betekent dat je met iemand op één lijn zit, er goed mee overweg kunt en dat je op die ander kunt rekenen. Je weet wat er in de ander omgaat. Jullie vinden elkaars gedrag min of meer voorspelbaar, waardoor je goed op elkaar ingespeeld bent. In 1914 omschreven ze deze uitdrukking nog als: ‘van personen, doch meestal zaken, uitnemend zijn, tegen alles bestand zijn, er alles mede kunnen doen’.

Kortom: elkaar al langere tijd van goede diensten voorzien. Dit kan zowel op vriendschappelijk niveau als op professioneel niveau. Het wil overigens niet zeggen dat je het altijd met elkaar eens bent of overal hetzelfde over denkt. Het wil vooral zeggen dat je begrip hebt voor elkaar en elkaars standpunten. Je weet wat de ander waardeert en houdt daar rekening mee. En andersom.

Ik heb zowel vrienden als opdrachtgevers waarmee ik kan lezen en schrijven. Letterlijk en figuurlijk. En dat is ontzettend fijn! Met wie kun jij lezen en schrijven?


Leerzaam, inspirerend, ouderwets of juist helemaal van deze tijd: spreekwoorden en gezegdes heb je in alle soorten en maten. In ‘Moor Breekt de Week’ duiken we elke week in een ander spreekwoord of gezegde rondom mijn favoriete thema: schrijven! 

Vorige week: Dat kun je op je buik schrijven!
Volgende week: Met geen pen te beschrijven
Geen blog meer missen? Meld je aan via https://www.moorcommunicatie.nl/blog/

Over Moor Communicatie:
Maartje Bertens (Moor) helpt organisaties in zorg & welzijn met hun communicatievraagstukken. Hoe bereik ik mijn doelgroep? Welk communicatiemiddel zet ik in? Hoe maak ik mijn communicatieuitingen begrijpelijk, toegankelijk en aantrekkelijk?

Kan jouw (zorg- of welzijns)organisatie wel wat communicatiehulp gebruiken? Neem contact op, Moor helpt je graag!

 

-->