Gebruik eens wat magische middelen! Geen paddo’s, LSD of ketamine, maar andere middelen die goed aankomen bij de ontvanger. Wil jij jouw doelgroep informeren? Kies dan niet voor de geijkte paden. Maar start met de wensen van jouw doelgroep en selecteer dán pas je middel. Zo wordt jouw communicatiereis geen ‘bad trip’. 

‘We willen deze informatie communiceren in een brochure’ of ‘via de website gaan we onze doelgroep op de hoogte brengen’. Vaak is het communicatiemiddel al gekozen vóórdat het gewenste doel in kaart is gebracht. Dat is bijzonder. Je stapt immers ook niet op de trein naar Groningen, zonder eerst te kijken of er snellere, goedkopere of handigere alternatieven zijn. (En of je überhaupt wel in Groningen wilt eindigen.)

Heb jij je doel en je doelgroep goed in kaart? Dan is het veel eenvoudiger om het juiste middel erbij te zoeken. Dat kan een website zijn, een brochure of een social media campagne, maar bijvoorbeeld ook een infographic, een animatie of een game.

Wat is belangrijk? 

  • Bepaal je doel: wat wil je bereiken? Waarom? Wat is je doel?
  • Bepaal je doelgroep: wie wil je bereiken? Waarom? Wat wil je dat zij doen/denken?
  • Bepaal het communicatiemiddel dat het beste past bij bovenstaande punten.

Er zijn meer dan 100 communicatiemiddelen. Van bedrijfsfilm tot voicemail en van sticker tot speech. Inspiratie nodig?
Bekijk hier de lijst met ‘opties’.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Schakel Moor Communicatie in!


Moor Communicatie maakt informatie begrijpelijk, aantrekkelijk en toegankelijk. Je kunt bij Moor terecht voor (communicatie)advies, begeleiding (workshops en trainingen) en uitvoering (in woord en beeld). Meer weten? Ga naar www.moorcommunicatie.nl. Meer blogs lezen? Bekijk hier het archief.

-->