Het is de droom van veel ondernemers: hun kennis, passie en ervaring optekenen in een boek, e-book, blogreeks of kort verhaal. Maar waar start je? Moor reikt je een kapstok aan, zodat jij op inzichtelijke wijze kunt beginnen met het schrijven van jouw verhaal!

Stap 1: Bepaal je onderwerp
Waarover wil je schrijven? Ga jij je werkervaring vastleggen? Je levenslessen? Een spannende thriller schrijven? Een kookboek maken?

Stap 2: Bepaal je vorm (boek, E-book, blogreeks)
Wil je een fysiek boek met harde kaft of ga je voor een digitale versie? Je keuze heeft veel gevolgen voor je manier van schrijven. Lezers op internet zijn immers een stuk vluchtiger dan de lezers die tijd nemen om je hardcoverboek te lezen.

Stap 3: Bepaal de omvang
Wanneer je weet waarover je gaat schrijven en in wat voor vorm, is het van belang om de omvang van je project te bepalen. Ga je voor een kort verhaal? Een dikke pil? Of voor een wekelijkse blogreeks? Stem je project af op de tijd die je hebt: elke twee weken een hoofdstuk schrijven? Of elke week een blogartikel?

Stap 4: Bepaal de indeling
Zoals je ziet vraagt een schrijfproject behoorlijk wat voorbereiding. Voordat het échte schrijven kan beginnen is er nog één stap te zetten: het bepalen van je indeling. Maak een raamwerk voor je schrijfproject, bijvoorbeeld:

  • Blogreeks met om de week één blog. Onderwerpen zijn ‘x’, ‘y’, ‘z’ en dit ga ik een jaar lang doen.
  • Thriller met 10 hoofdstukken. Hoofdstuk 1 en 2 dienen ter inleiding, in hoofdstuk 3 een spannende gebeurtenis, hoofdstuk 4, 5 en 6 werken dit uit, een plottwist in hoofdstuk 7, de oplossing in hoofdstuk 8 en 9. Hoofdstuk 10 geeft de conclusie.
  • Een kookboek met eenvoudige recepten voor mensen met een druk leven. 52 recepten (voor elke week 1). Telkens afwisseling tussen vlees, vis, vegetarisch en rijst, aardappelen, pasta en alternatieven. Na 4 recepten telkens een artikel over materialen, ingrediënten en bereidingswijzen. Afsluiten met begrippenlijst en lijst met benodigdheden.

Stap 5: Bepaal de inhoud
Het raamwerk voor je idee staat! Goed werk! Nu is het zaak om de inhoud te bepalen. Dit hoeft niet tot in detail, maar probeer in grote lijn je idee vast te leggen. In het geval van het kookboek bepaal je welke recepten je in je kookboek wilt behandelen (bijv. aardappelschotel op grootmoeders wijze). Bij een thriller bepaal je de karakters en namen van de personages en wat ze mee zullen maken. Je legt de gebeurtenissen vast.

En dan kun je nu écht gaan schrijven! Omdat je raamwerk al vast ligt, zal dit nu een stuk makkelijker gaan. Je kunt deze tips ook toepassen bij het schrijven van notulen, een productpresentatie, een briefje waarin je je aan nieuwe collega’s voorstelt en een jubileumtoespraak.

Belangrijk: vergeet niet om je werk te laten checken. Niets is minder zuur dan een prachtig schrijfwerk, waar spelfouten in staan.


Moor Breekt de Week is de wekelijkse blog van Moor Communicatie. Wist je dat Maartje van Moor Communicatie haar eigen boek schreef over ondernemen? Het boek heet: ‘Er was eens… wat oude sprookjes ons leren over moderne communicatie’. Een handzame gids die je meeneemt in de wereld van communicatie en ondernemen. Een ideaal cadeau voor de startende ondernemer. Een exemplaar bestellen? Dat kan door een email te sturen naar info@moorcommunicatie.nl.

-->