Twee jaar geleden begon ik met bloggen! Tijd voor een ‘throwback wednesday’: de blog waar het allemaal mee begon!

Blog image

Een vriendin van mij zei laatst: ‘Lijkt me zo fijn om eigen ondernemer te zijn: je kunt elke dag uitslapen!’. In principe heeft ze gelijk. Als je wilt kun je elke dag tot halverwege de ochtend in bed liggen. En aangezien je volgens ‘the 4 Hour Work Week’ van Timothy Ferriss maar vier uur per week hoeft te werken, kun je na het middageten weer hup je bed in! Heerlijk!
Je eigen zaken regelen

Toch was uitslapen niet mijn hoofdmotivatie om een eigen bedrijf te beginnen. Het was de vrijheid én de verantwoordelijkheid. Het feit dat je ’s morgens iets kunt bedenken en dit ’s avonds uitgewerkt voor je hebt liggen. Dat je zelf je zaken regelt en kunt doen wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Dat je (min of meer) je eigen klanten kiest en dat zij voor jou kiezen. En dat je samen tot heel leuke resultaten kunt komen. Mooi toch?

Werken vanuit huis
Zodra je het grootste deel van je dag/week thuiswerkt, zul je merken dat enkele dingen veranderen: je mag zelf weten hoe laat je wekker gaat, je hebt geen vaste collega’s meer, je hebt de hele dag een tv in de buurt en er is geen vaste structuur (koffie/lunchpauze, reistijd, meetings). Hoe zorg je voor meer productiviteit en structuur wanneer je thuis werkt?

Tips
Werk met een planning.
Dit helpt je to-do’s oppakken en biedt een stok achter de deur. Ik schrijf ook kleine klusjes (zoals ‘opstaan’) op mijn lijstje zodat ik aan het begin van de dag al kan beginnen met afstrepen. Ontdek jouw favoriete werktijd. Het ideale van eigen ondernemer zijn is dat je zelf je werktijden bepaald. Ga voor jezelf na of je liever ’s morgens en ’s middags werkt of juist in de avonduren. Ik werk liever ’s morgens en houd me aan het principe van mijn opa: na tien uur ’s avonds kun je alleen nog maar dingen omgooien, die je de volgende dag weer recht moet zetten.

Zorg dat je overal kunt werken (cloud).
Het mooie van de cloud is, dat je niet meer plaatsgebonden bent. Werk eens vanuit de bibliotheek of een cafeetje. Open daar je email en je dropbox en je kunt aan de slag! Ruim op. Daar heb ik zelf ook weleens moeite mee. Toch klopt het dat een opgeruimd huis een opgeruimd gevoel in je hoofd geeft. Wanneer je tijdens het werk telkens naar die enorme stapel afwas kijkt of je laptop niet meer kwijt kunt omdat je bureau zo vol ligt, dan leidt dat alleen maar af.

Spreek af met ‘mede-thuiswerkers’.
Werkt je vriendin, buurvrouw of oom ook thuis? Werk eens gezellig samen. Spreek bij jou thuis, bij de ander of op neutraal terrein af. Dit hoeft je productiviteit niet te verminderen en kan je zelfs helpen omdat je moeilijke kwesties met iemand kunt overleggen.

 

-->