Wanneer je iets bestelt bij bol.com doorloop je een aantal stappen: van het selecteren van jouw producten, naar het invullen van je persoons- en adresgegevens tot de betaalmodule. Het is een logisch proces waarbij je automatisch van het ene naar het andere onderdeel wordt geleid. Zo is het met zorg in feite ook: wanneer jij als patiënt of cliënt ergens start, begint jouw zorgreis, die je langs verschillende afdelingen en behandelaren/zorgverleners brengt.

Het indrukwekkende verhaal van Patrick vorige week liet zien dat hij in een mum van tijd bij veel verschillende afdelingen terecht kwam. Elke afdeling heeft zijn eigen personeel, werkwijzen en (behandel)methodes. Dit kan enorm verwarrend zijn voor een patiënt of cliënt. Niet gek dus dat steeds meer zorginstellingen ervoor kiezen om de patiënt/cliënt en zijn of haar zorgreis centraal te zetten.

Geoliede zorgschakels
Het woord ‘zorgpad’ (of ‘zorgreis’, ‘zorgtraject’, ‘zorgprogramma’) duikt steeds vaker op. Het is een overkoepelende term voor logisch samenhangende, individuele zorgprocessen en beslaat de gehele zorgreis van de patiënt of cliënt: van aanmelding tot afmelding. In het zorgpad kan een cliënt of patiënt duidelijk zien hoe de verschillende zorgschakels op elkaar aansluiten. Je kunt een zorgpad dus in principe vergelijk met een online bestelling bij bol.com: het gehele proces is overzichtelijk in kaart gebracht. Je weet als ontvanger wat je wanneer zult ontvangen, welke stappen je doorloopt en hoe dit er (in grote lijnen) uit zal zien.

Over de grens
Sommige zorgpaden beslaan alleen de zorginstelling zelf, terwijl andere zorgpaden over de grenzen van hun eigen organisatie heen kijken. Bijvoorbeeld:
Je buurvrouw van 80 woont nog zelfstandig. Ze valt en breekt haar been. Hierdoor is thuis blijven wonen helaas (tijdelijk) niet mogelijk. Je buurvrouw gaat naar het ziekenhuis (start zorg), wordt geopereerd en verblijft daarna tijdelijk op afdeling B van het ziekenhuis. Is ze voldoende hersteld? Dan verhuist ze naar het verpleeghuis waar ze zowel huisvesting als behandeling (fysio- en ergotherapie) krijgt. Na zes weken bekijken alle betrokken organisaties wat de beste stap is: een permanente plek in het verpleeghuis, een woning in een woonzorgcentrum of een terugkeer naar haar eigen woning.

Houvast
Een zorgpad, zorgprogramma of zorgreis geeft een cliënt of patiënt houvast. Het schept orde en rust in vaak onzekere tijden. Communicatie speelt een onmisbare rol bij zorgpaden. Hoe breng je jouw zorgpad/-programma/-reis helder in beeld? Hoe schep je orde? Hoe laat je zien wat de cliënt of patiënt te wachten staat? Je leest het volgende week in MBDW.

Een eerdere blog teruglezen? Bekijk hier het archief!

-->