Grote zaken eerst. Als stevig en zichtbaar ingrijpen bij een omvangrijk probleem noodzakelijk is.
Gabriel Anthonio – Het Zwitsers Zakmes van de leider 

Een zakmes. Veel mensen hebben er een. Sommige dragen het zelfs permanent bij zich. Omdat een zakmes altijd van pas komt. Of je nu een appeltje moet schillen (letterlijk hè, niet figuurlijk), een tandenstoker nodig hebt, een biertje wilt drinken , een splinter wilt verwijderen, een blik wilt openen of een papiertje in tweeën wilt knippen. Gabriel Anthonio greep het Zwitsers zakmes aan als metafoor voor leiderschap. Ik gebruik zijn metafoor als leidraad voor de komende 10 weken ‘Moor Breekt de Week’. We starten met het grote mes. Vlijmscherp en goed voor grote ingrepen. 

Een complex probleem dat een grote groep treft, vraagt om goed en vakkundig ingrijpen. Stevig en zorgvuldig ingrijpen. Niet alleen in daden, maar ook in woorden. Vaak zijn we geneigd om te veel in detail te treden. Om allerlei kleine zaken te benoemen in onze communicatieuitingen. We draaien om de hete brij heen, geven te veel details en durven niet door te pakken. We gebruiken woorden die twijfel zaaien, zoals ‘misschien’ en ‘proberen’. Maar, zoals Anthonio in zijn boek benadrukt, met het grote mes moet je niet gaan wiebelen. Dan richt je onherstelbare schade aan.

Slechts één kans
Ga je grootse, belangrijke beslissingen nemen? Twijfel dan niet: wees helder in je communicatie en zet je boodschap sterk neer. Je krijgt maar één keer de kans om het grote mes goed te gebruiken. Dat vraagt om goede voorbereiding. Het is belangrijk dat alle beslissers in jouw organisatie op één lijn zitten en één duidelijke boodschap verkondigen. Een groot besluit communiceren vraagt om lef. Daarnaast kan schriftelijke communicatie zorgen voor ruis of verkeerde interpretatie. Laat je daarom altijd adviseren. De juiste communicatie kan bijdragen aan het effect van het grote mes.

Deze blogreeks draait om het boek ‘Het Zwitsers zakmes van de leider‘ van prof. dr. Gabriël Anthonio. Anthonio is naast een inspirerend spreker (die put uit zijn eigen ervaringen in het werkveld en privé) ook voorzitter van de Raad van Bestuur van Verslavingszorg Noord Nederland, Bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en Lector  aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

Volgende week: Het kleine mes – kortstondig en doelgericht ingrijpen

Geen blog meer missen? Meld je aan via www.moorcommunicatie.nl 


Over Moor Communicatie:
Maartje Bertens (Moor) helpt organisaties in zorg & welzijn met hun communicatievraagstukken. Hoe bereik ik mijn doelgroep? Welk communicatiemiddel zet ik in? Hoe maak ik mijn communicatieuitingen begrijpelijk, toegankelijk en aantrekkelijk?

Heb jij een communicatievraagstuk? Of kan jouw zorg- of welzijnsorganisatie wel wat communicatiehulp gebruiken? Neem contact op, Moor helpt je graag!

 

Neem contact op met Moor Communicatie