Als ik door onze straat loop valt mijn oog altijd op een (in mijn ogen redelijk agressief) briefje naast de deurbel van een van mijn buurtbewoners: ‘NIET aanbellen als ons kind slaapt!!!’. Los van het feit dat die boodschap mij geen enkel idee geeft wannéér ‘ons kind’ slaapt, krijg ik zin om te pas en te onpas aan te bellen. Natuurlijk snap ik dat het heel vervelend is dat mensen aanbellen wanneer je kind eindelijk rustig ligt te slapen. Maar iets in die boodschap triggert me. Net als de melding ‘Gelieve niet het scherm aan te raken’. Die boodschap staat altijd tijdens de pauze levensgroot op het biosscherm bij een bioscoop bij ons in de buurt. Ik had er nog nooit over nagedacht om het scherm aan te raken. Maar nu wel. De drang om het scherm aan te raken wordt enorm groot. Want, wat niet mag is leuk. Dat blijft, ook al ben je geen kind meer. Dan rest de vraag: Hoe krijg je voor elkaar dat mensen iets NIET doen. Welke communicatietechnieken zet je in? 

verboden

Tip 1 Benadruk wat wel mag
Heb je liever niet dat iemand aanbelt terwijl je kind slaapt? Meld dan wanneer je wél bereikbaar bent. Trigger het juiste gedrag. Wil je dat mensen op het voetpad blijven en niet door de perken gaan lopen? Zorg dan dat het voetpad zo interessant is, dat ze geen verleiding meer voelen om tussen de planten en bloemen te gaan lopen. Maak gebruik van verlichting, van speciale bordjes met info, van verschillende kleuren, maar niet van verbodsbordjes.

Tip 2 Wees helder
Een verbodsbord is in sommige gevallen onontkoombaar. Bijvoorbeeld als er levensgevaar dreigt wanneer iemand in een bepaald gebied komt, stroomdraden of eh, een bioscoopscherm aanraakt . Laat dan duidelijk zien wát er niet mag (bijv. met een verbodsbord) en waaróm iets niet mag (bijv. levensgevaar). Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan.

Tip 3 Gebruik humor
Je hebt ze vast wel eens gezien: ‘hier waak ik’-bordjes, waarop men laat weten dat zich op het terrein een gevaarlijke of waakse hond bevindt. Wanneer het daadwerkelijk zo is, heb je te maken met de info uit tip 2 hierboven. Maar vaker gaat het om de volgende gevallen:

hamster

Gebruik humor om te bereiken wat je wilt.

ns

Ga dus altijd eerst even na wát je wilt vertellen en bekijk vervolgens (afhankelijk van de noodzaak/ernst) hoé je dit gaat vertellen. Wil je dat je werknemers minder tijd aan hun smartphone besteden tijdens het werk? Zoek een leuke, toepasselijke cartoon op internet en stuur die rond naar de mobieltjes van je werknemers. Wil je dat klanten geen eten en drinken nuttigen in jouw winkel? Zoek een leuke quote of bied zelf lekkere hapjes aan in een speciaal daarvoor ingericht hoekje. Ben je het beu dat je personeel te laat begint? Wijs ze dan op de voordelen van op tijd beginnen. Kortom: benadruk wat je wél wilt hebben, wees helder in je boodschap en gebruik daar waar mogelijk humor. Dan kom je een stuk verder dan met de boodschap ‘NIET aanbellen als ons kind slaapt!’ 😉


Zit jij met een communicatieprobleem? Moor Communicatie helpt je verder! Met helder advies, praktische tips en een verfrissende kijk op zaken zet Moor in jouw bedrijf de communicatiepuntjes op de i. Benieuwd hoe? Mail voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: info@moorcommunicatie.nl

 

-->