Heb je een eigen bedrijf? Dan ontkom je hier niet aan: netwerken! Voor velen een zware optie… want hoe knoop je een gesprek aan met mensen die je niet kent? Hoe laat je een goede indruk achter? En hoe zorg je dat je netwerkochtend/middag/avond zo effectief mogelijk verloopt?
Type netwerk
Écht effectief netwerken doe je bij een netwerk waar jij je thuis voelt en waar mensen rondlopen die een toegevoegde waarde zijn voor je netwerk. Of dit nu potentiële klanten zijn, interessante samenwerkingspartners of medewerkers van belangrijke bedrijven. Er zijn netwerkgelegenheden voor (grote) bedrijven of ZZP’ers, alleen voor mannen of alleen voor vrouwen, grootschalig of klein en met of zonder programma. Ontdek welke netwerkgelegenheid bij jou past. Ervaar van welke netwerkvorm jij energie krijgt. Ga je liever borrelen en vrij netwerken? Of werkt het voor jou juist goed als je eerst een presentatie volgt of een opdracht moet verrichten met de andere bezoekers van het netwerkevent? Is een Open Coffee (van 9.00 uur tot 11.00 uur ’s morgens) de ultieme gelegenheid om kennis te maken met andere ondernemers? Of sluit je liever aan bij een netwerkmiddag, borrel of avondactiviteit?

Kies je doel
Wanneer je hebt bepaald welk type netwerk bij je past, kun je diverse netwerkevenementen in die categorie bezoeken. Ga echter nooit op pad zonder vooraf je doel te bepalen. Wat wil je bereiken in dat uurtje netwerken? Enkele voorbeelden van doelen die je jezelf kunt stellen zijn:
– Kennismaken met minimaal 5 onbekenden
– Mijn bedrijfspitch oefenen
– Minimaal 1 samenwerkingsverband creëren
– Een afspraak maken met een collega uit het vak
– Een kennismakingsgesprek regelen bij een bedrijf uit een bepaalde sector
Houd je gekozen doel steeds in je achterhoofd en stuur je acties en gedachten richting dat doel.

Netwerk

De voorbereiding
Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zet het netwerkevenement duidelijk in je agenda, bepaal je doel en oefen je pitch. Zorg dat je ruim op tijd bij het evenement aanwezig bent (geen stress, niet haasten) en trek kleding aan waarin jij je sterk voelt. Zorg dat jouw kleding en houding uitstraalt wat je uit wilt dragen. Betrouwbare accountant? Creatieve kunstenaar of vriendelijke therapeut? Non-verbale communicatie is van enorm belang tijdens een netwerkgelegenheid. Stel je open op, recht je rug, benader mensen en zorg dat je zelf benaderbaar bent. Heb je geen zin of voel je je niet lekker? Ga dan niet. Je hebt maar één keer de kans om een goede/juiste indruk te maken.

Het juiste promotiemateriaal
Leuk gesprek gehad? Zorg dan dat de indruk die je maakt blijvend is. Blijf niet te lang hangen bij één gesprekspartner. Maak een afspraak en stel voor om jullie gesprek en kennismaking tijdens de afspraak voort te zetten. Geef je visitekaartje af en deel eventueel een flyer, folder of infoboekje uit. Een foto van jezelf op je visitekaartje is verstandig: je ziet meerdere gezichten tijdens een netwerkevenement en een foto helpt mensen om het juiste gezicht bij het juiste verhaal te plaatsen.

—-

Moor Breekt de week is de wekelijkse column van Maartje Bertens (Moor Communicatie). Moor Communicatie maakt moeilijke teksten begrijpelijk, toegankelijke en aantrekkelijk.

-->