Dit jaar ga jij dus mooi geen gebruik maken van de ‘gedichtengenerator’, waar je enkel een naam en cadeautje in hoeft te gooien. Niemand wordt blij van rijmstukjes als: “Je pakje is niet groot, maar zeker niet niets. T kan van alles zijn, maar zeker geen fiets.” Dit jaar ga je voor een klasse gedicht. Eentje waar je trots op kunt zijn! Geen nood, Moor helpt je mee!

Stap 1 – Input verzamelen
Verzamel een lijstje met cadeautjes, karaktereigenschappen, grappige gebeurtenissen, belevenissen van het afgelopen jaar, leuke uitspraken, bijzondere hobby’s en rare trekjes van de persoon voor wie je een gedicht maakt. Dit vormt de input van je rijm.

Stap 2 – Maak het makkelijk
Klinkt simpel en dat is het ook: zorg dat je woorden kiest die makkelijk rijmen. Ga niet voor het woord ‘leuk’ (jeuk, peuk, beuk, deuk), maar kies voor een alternatief dat lekker rijmt, zoals ‘veel’ . Ga vervolgens pas nadenken over een volgende zin. Dus niet: ‘Dit cadeau vind je vast leuk, je ligt er straks van in een deuk’, maar
‘Dit cadeau vind je doet je vast veel! ….
1) Hè wordt je nou emotioneel? (voor iemand die nooit emoties uit)
2) Je kunt het gebruiken op het toneel (hobby)
3) Het is mooi, praktisch en multifunctioneel (voor als je een onzinnig cadeau geeft waarvan iedereen zich afvraagt a) wat het is en b) wat je ermee moet)

Stap 3 Gebruik hulp
Ben je door je inspiratie heen? ‘Google is your best friend’! Typ willekeurige zoektermen in voor wat nieuwe ideeën. Kom je er niet uit met je rijmwoorden? Gebruik dan de site www.rijmwoordenboek.nl (liefst iets eerder dan 4 of 5 december, want dan dreigt die site nog weleens overbelast te raken). Wil je meer variatie in je gedicht? Gebruik dan de site www.synoniemen.net en gebruik de alternatieven van de gebaande paden in de dichtwereld.

Fijne Sinterklaas en dicht ze!

PS. Ben je echt geen dichter? Ga dan voor de vrije vorm. Dan mag en kan namelijk alles. Wie zei dat een sinterklaasgedicht moest rijmen?


Moor Breekt de Week is jouw wekelijkse dosis communicatie-inspiratie. Geen blog meer missen? Abonneer je via de website en ontvang elke week een verse Moor Breekt de Week in jouw inbox!

-->