Een zorgpad, zorgprogramma of zorgreis geeft een cliënt of patiënt houvast. Het schept orde en rust in vaak onzekere tijden. Communicatie speelt hierbij een onmisbare rol. Hoe breng je jouw zorgpad/-programma/-reis helder in beeld?

Een goed zorgpad start met een helder doel, zoals een reis start met een reisbestemming. Waar wil je naartoe? Wat wil je zien, meemaken, voorkomen? Ga je voor een luxe vakantie in een resort in het zonnige Spanje? Of ga je op de slee over de ijsvlaktes in Groenland? Wil je tijdens de reis vooral tot rust komen of ga je juist op pad om jezelf te ontdekken? Bepaal als zorginstelling of zorgprofessional wat jouw doel is met jouw zorgpad/zorgreis/zorgprogramma. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een cliënt of patiënt inzicht geven in het behandelproces: dit is wat we gaan doen, zo ziet jouw pad eruit.
  • Helderheid en rust creëren bij de patiënt/cliënt: dit zijn de stappen die we gaan nemen en bij deze professionals kun jij terecht met vragen.
  • Een cliënt of patiënt wijzen op zijn of haar invloed op het proces: op deze punten in het traject kun jij aangeven welke kant we op gaan.

Maar een zorgpad hoeft niet enkel gericht te zijn op de patiënt/cliënt. Het kan ook gericht zijn op de zorginstelling en/of de zorgprofessionals:

  • Een zorgpad kan een instelling inzicht geven in de verschillende zorgschakels en hoe deze op elkaar aansluiten.
  • Het kan processen optimaliseren en/of een startpunt zijn voor verbetertrajecten.
  • Of zoals Miranda Gramser aangaf in haar reactie op de vorige MBDW kan een zorgpad fungeren als spiegel:

Een scherp doel voor ogen
Een helder doel biedt een startpunt voor de ontwikkeling van een zorgreis. Hoe gerichter het doel, hoe makkelijker je met het zorgpad naar dit doel toe kunt werken. Het geeft je de eerste aanknopingspunten.

De volgende keer in Moor Breekt De Week
Je eerste stappen richting het in kaart brengen van een zorgreis/zorgpad/zorgprogramma zijn gezet en je hebt een doel geformuleerd. Hoe ga je nu verder? Wie verzamel jij om je heen om de zorgreis in kaart te brengen? Je leest het volgende keer in Moor Breekt de Week.

-->