Wanneer je schrijft over jouw eigen vakgebied of praat over jouw specialisme komt daar vaak jargon bij kijken. Buitenstaanders haken al snel af, omdat ze je niet begrijpen. Hoe maak je moeilijke taal begrijpelijk en zorg je dat mensen buiten jouw vakgebied met plezier lezen over jouw (vakgerelateerde) onderwerpen? 

Zorg voor een heldere structuur
Wanneer je over ingewikkelde zaken schrijft, is het van groot belang om je informatie op te delen in overzichtelijke, behapbare delen. Start met een lekker leesbare inleiding en bespreek daarna per alinea één onderwerp. Geef je alinea een heldere titel die direct aangeeft waar het in die alinea om draait.

Vermijd jargon
Als je al jaren in hetzelfde vakgebied werkt, is het lastig om uit je vaktaal te stappen en een tekst te schrijven die ook voor buitenstaanders leuk is om te lezen. Van enkele termen wist je waarschijnlijk niet eens dat het jargon was. Probeer daarom je tekst zo eenvoudig mogelijk te houden, schrijf afkortingen voluit en licht Engelse termen toe.

Naast jargon kun je ook de mist in gaan met te lange zinnen, moeilijke woorden, passieve zinnen en afkortingen. Vermijd daarom de volgende zaken in je tekst:
-Overbodige woorden en omslachtige formuleringen
-Lange zinnen
-Ouderwetse woorden
-Afkortingen

Laat je tekst  lezen door een buitenstaander
Een vriend, kennis, je oma… zolang deze persoon maar niet uit hetzelfde vakgebied komt. Bespreek de tekst daarna samen en pas waar nodig je tekst aan. Gebruik een woordenboek, synoniemenboek en Google Translate om termen te verhelderen.

Maak gebruik van vormgeving
Mooi, je tekst is nu een lekker leesbaar en overzichtelijk geheel. Zorg dat het er ook visueel aantrekkelijk uitziet! Iets wat er mooi, prikkelend en uitnodigend uitziet, zal veel eerder gelezen worden dan een saai A4’tje met tekst. Wissel tekst af met beeld, maak gebruik van kleur en laat afbeeldingen, tekeningen en foto’s je tekst ondersteunen.

Succes!


Moor Breekt de Week is jouw wekelijkse dosis communicatieadvies van Moor Communicatie. Moor Communicatie is gespecialiseerd in het aantrekkelijk, toegankelijk en begrijpelijk maken van moeilijke onderwerpen. Samen aan de slag met jouw communicatie? info@moorcommunicatie.nl

-->