Tot twee maanden geleden bestond ons leven uit rennen en vliegen. Dagen, weken en jaren regen we aaneen. Stilstaan doen we alleen bij écht bijzondere momenten, zoals nu. Ineens zien we wat écht belangrijk is. We zijn vaker dankbaar. Realiseren ons dat niet alles vanzelfsprekend is. En, ondanks dat het nu niet groots mag, zien we hoe belangrijk het is om dingen te vieren. Tijd voor een opener!

Ik drink amper alcohol en ben behoorlijk gematigd als het om feestjes gaat. Mijn verjaardag vier ik eigenlijk nooit. Een diploma halen vond ik altijd vanzelfsprekend. En een mijlpaal binnen mijn bedrijf? Dat liet ik meestal stil voorbijgaan. Tot dat ik met Myriam de Roo meeging met Villa Trivalent (een coachingsweek in Italië). Ik ontdekte dat dingen vieren niet alleen leuk is, maar ook belangrijk. Je staat bewust stil en bent dankbaar. Daarnaast werkt het ook verbindend. Vier je samen iets, dan versterkt dat je band met anderen. Of je dat nu ‘in real life’ doet of (coronaproof) op gepaste afstand/virtueel.

Rituelen
Iets vieren gaat samen met rituelen, speeches, een glas heffen en elkaar spreken. Het verbroedert. Daarom is het goed om als organisatie wat vaker aandacht te hebben voor mooie momenten en gelegenheden. Ongeacht de heftige omstandigheden. Passende communicatie is hierbij onmisbaar. Denk aan:

  • een goed voorbereide en tóch spontane speech wanneer medewerkers iets moois gepresteerd hebben
  • een filmpje waarop cliënten hun dank uitspreken naar medewerkers of medewerkers hun bewondering uitspreken voor patiënten
  • een aantrekkelijke welkomstbrief voor nieuw personeel of nieuwe cliënten/patiënten

Wees attent
Attent zijn is makkelijker wanneer je zaken goed op orde hebt. Een frisse huisstijl, een aantal goede powerpoint presentaties (die je per gelegenheid aan kunt passen), een paar leuke quotes, etc. Wees voorbereid!

Benieuw hoe jij communicatie in kunt zetten om jouw rituelen te ondersteunen en hoe je daarmee de band tussen medewerkers in jouw (zorg)organisatie kunt versterken? Boek dan een inspiratiesessie bij Moor Communicatie

Deze blogreeks draait om het boek ‘Het Zwitsers zakmes van de leider‘ van prof. dr. Gabriël Anthonio. Anthonio is naast een inspirerend spreker (die put uit zijn eigen ervaringen in het werkveld en privé) ook voorzitter van de Raad van Bestuur van Verslavingszorg Noord Nederland, Bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en Lector  aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

Vorige week: De haak – voorkom dat je uitglijdt
Volgende week: Het pincet – ruim irritante en overbodige zaken op

Geen blog meer missen? Meld je aan via www.moorcommunicatie.nl 


Over Moor Communicatie:
Maartje Bertens (Moor) helpt organisaties in zorg & welzijn met hun communicatievraagstukken. Hoe bereik ik mijn doelgroep? Welk communicatiemiddel zet ik in? Hoe maak ik mijn communicatieuitingen begrijpelijk, toegankelijk en aantrekkelijk?

Heb jij een communicatievraagstuk? Of kan jouw zorg- of welzijnsorganisatie wel wat communicatiehulp gebruiken? Neem contact op, Moor helpt je graag!

 

-->