Vorige week liet Moor Breekt de Week je al kennismaken met de grootste ontwikkelingen in communicatieland. Deze week gaan we daar verder op in. Welke trends signaleren de experts? En wat zijn de kenmerken en uitdagingen van het communicatievak van de toekomst? Moor neemt je mee op reis naar ‘the future’: de belangrijkste punten uit het onderzoek ‘Het communicatievak in 2025’ (deel 2)  (Bron: Kantar TNS)

Welke trends signaleren (communicatie)experts?

  • Het maken van content wordt makkelijker en toegankelijker: de kwaliteit van mobiele camera’s neemt snel toe, waardoor iedereen filmpjes en foto’s van hoge(re) kwaliteit kan maken. Hetzelfde geldt voor het bewerken van beelden en het uploaden en plaatsen van de gemaakte content.
  • Het tempo van communiceren neemt toe: we communiceren meer en reageren wordt zowel eenvoudiger als belangrijker. Interactie met de (potentiële) klant staat centraal.
  • Ondanks de individualisering blijkt dat consumenten toch nog sterk de behoefte voelen om onderdeel uit te maken van een groep. Daarom moet communicatie niet alleen persoonlijk zijn, maar ook gericht op specifieke groepen.
  • De rol van woordvoerders van bedrijven zal zich meer op de achtergrond af gaan spelen. Zij worden in de toekomst regisseur van (online) communicatie door interne stakeholders (zoals directie en management), en door medewerkers en webcareteams.
  • De communicatieafdeling neemt binnen organisaties een steeds strategischere rol in. Voor de uitvoering zal gebruik worden gemaakt van een netwerk van mensen vanuit verschillende disciplines en expertisegebieden. Afhankelijk van het project worden deze specialisten al dan niet ingehuurd.

Welke uitdagingen en kenmerken komt het communicatievak tegen in 2025? 

  • Het aantal communicatiemogelijkheden neemt alleen maar toe. Huidige kanalen ontwikkelen zich verder en nieuwe ontwikkelingen staan voor de deur. Denk hierbij aan communicatie met een nog sterkere focus op klantgedrag.
  • Nóg sneller reageren op berichtgeving is van groot belang voor het managen van de reputatie van een organisatie. Doelgroepen verwachten zo’n snelle reactie én het helpt het bedrijf om negatieve berichtgeving voor te zijn. Data-analyse en machine learning maken deze vroegtijdige signalering mogelijk. Ook zorgen zij ervoor dat geautomatiseerde en juiste reacties op diverse berichten worden gecreëerd.
  • Een goed overzicht van alle beschikbare communicatiemiddelen en de bijbehorende data is van groot belang om gericht te communiceren. We zien steeds meer communicatiereeksen, waarbij diverse verschillende middelen elkaar opvolgen met dezelfde boodschap, zodat een consument ’s ochtends een bericht in een nieuwsapp leest, ’s middags op zijn of haar Facebooktijdlijn voorbij ziet komen en ’s avonds voor het bekijken van zijn of haar favoriete serie op Netflix.

De communicatiespecialist in 2025 beschikt over specialistische kennis (nieuwe kanalen, mogelijkheden data-analyse, inzet machine learning), kan hoogwaardig advies geven (over inzet van diverse middelen voor verschillende doelgroepen), is creatief (vertaalt een concept door in diverse boodschappen voor verschillende online en offline kanalen) en kan processen begeleiden (het produceren en plaatsen van video’s, het tijdig reageren op berichtgeving in social media).

Benieuwd naar deze trends? Of wil je graag weten wat de toekomst jouw bedrijf brengt op communicatiegebied? Moor maakt jouw bedrijf communicatieproof met inspirerende workshops en helder advies! Meer weten? Neem contact op!


Moor Breekt de Week is een wekelijkse blog van Moor Communicatie. Hét communicatiebureau uit Tilburg dat bedrijfscommunicatie weer in beweging brengt. Fris advies, heldere plannen en een flinke dosis enthousiasme. Wil je de visie van Moor alvast leren kennen? Mis dan geen editie van Moor Breekt de Week en abonneer je via de website.

 

-->