Kom je uit Brabant? Dan ben je eind deze week waarschijnlijk niet meer aanspreekbaar. Vandaar dat Moor Breekt de Week deze woensdag in het teken staat van de juiste voorbereiding. Want, een goed begin is het halve werk, toch? Tijd voor een les ‘Carnavalscommunicatie voor beginners’. 

Project 1: Uitstraling
Succesvolle communicatie start met de juiste outfit. Bedenk welke reactie je oproept met jouw outfit. Ga je dit jaar verkleed als president Trump? Of Horrorclown? (ik weet niet wat het meest eng/erg is…) Dan kun je behoorlijk wat reacties verwachten. Als bingobal of markeerstift zul je veelvuldig ingezet worden voor grappen. Met een sexy politie-/brandweervrouw-/zusterpakje zul je niet alleen verkouden worden dit jaar, maar straal je ook niet echt veel zelfrespect uit. En dat is toch waar carnaval om draait: hoogwaardige conversaties (zie ook project 3), prachtige outfits, een gezonde leefstijl en zelfrespect.

Project 2: Non verbale communicatie
Een groot deel van onze communicatie is niet verbaal (gesproken) maar non-verbaal. Lichaamstaal, oogcontact, intonatie, gebruik van gebaren: het speelt allemaal een rol. Zeker in een kroeg waar de carnavalsklassiekers zó hard staan, dat je elkaar niet meer kunt verstaan kun je geweldig gebruik maken van non-verbale communicatie. Dan maakt het eigenlijk niet eens meer uit wát je zegt. Neem een voorbeeld aan Ross en Joey van Friends: de masters in non-verbale communicatie. 

Project 3: Verbale communicatie  
Het meest lastige onderdeel van onze les: de verbale communicatie. Want zie nog maar eens uit je woorden te komen, als je de hele dag in de kou buiten staat en Schrobbelèr drinkt om warm te blijven. Of binnen in de kroeg biertjes blijft bestellen tegen de dorst. Focus je op de belangrijkste onderwerpen, zoals meezingen met carnavalskrakers (teksten zijn gelukkig behapbaar, zelfs als je niet meer nuchter bent). Prent daarnaast enkele belangrijke zinnen in je hoofd als:
-Weet jij waar mijn fiets is?
-Is het al dinsdag?
-Heb jij mijn hond gezien?
-Waar is de snackbar?

Veel meer heb je geloof ik niet nodig.
Mocht je desondanks je vocabulaire uit willen breiden of je Tilburgs bij willen spijkeren? Gebruik dan de kwèèkers van Ferry vd Zaande.

Kun je ze niet oplezen? Gebruik dan de Tilburg.com Kwèèkers app (gratis te downloaden). Ferry heeft alvast een aantal Tilburgse klassiekers voor je ingesproken! Succes gegarandeerd.

Fijne carnaval!

 


Moor Breekt de Week is de wekelijkse blog van Maartje Bertens. Als taalliefhebster, communicatieadviseur en tekstschrijver blogt zij iedere woensdagmiddag over actuele communicatiezaken. Geen blog missen? Geef je op via de website en ontvang elke woensdag de nieuwste blog in je inbox! Meer Moor? Volg Maartje op Instagram.

-->