Afgelopen maand hielp ik een start-up met het formuleren van hun missie en visie. Beknopt en overzichtelijk, op één A4. Hoe doe je dat?

Waarom werk jij bij jouw werkgever? Of waarom ben jij je eigen onderneming gestart? Waarschijnlijk omdat je enthousiast bent over je vak en je steentje bij wilt dragen. Je wilt met jouw kennis en ervaring de organisatie vooruit helpen en voldoening halen uit je werk. Een organisatie runnen draait meestal om passie. Liefde voor het vak, voor een product, voor een dienst of voor een klant. Het formuleren van een beknopte bedrijfsvisie begint dan ook met passie. Zet op papier waarom jij doet wat je doet. Wat zijn jouw drijfveren? Wat wil je bereiken? Waarom? En voor wie? Schrijf álles op wat in je opkomt.

Mindmappen
Dat deden de heren van de startup ook. Ze vroegen mij vervolgens om hier een beknopt en sterk ‘feel good’ verhaal van te maken. Ik nam hun input en maakte een mindmap. Daar verzamelde ik de informatie onder diverse kopjes en gaf het document structuur. Op basis van de mindmap maakte ik verschillende kopjes: een persoonlijk introverhaal, een kernachtige beschrijving van de organisatie, een kort stuk over de drijfveren en wensen, een introductie van de initiatiefnemers en een ‘call tot action’.

Schrap! 
Met al deze informatie kon ik wel vijf A4’tjes vullen. Dat deed me denken aan de tip: schrijven is schrappen. Na een eerste versie met daarin bovenstaande kopjes met bijbehorende uitwerking begon de eerste ‘schrapronde’. Ik haalde minstens de helft weg. Bij het schrappen hield ik de volgende zaken in gedachten:

  • Wat is voor de lezer écht belangrijk?
  • Welke informatie is voor de lezer onmisbaar?
  • Hoe kan ik de lezer prikkelen?
  • Staat duidelijk vermeld wat er van de lezer verwacht wordt? En waar de lezer meer informatie kan vinden?

Als ondernemer ben je (vaak uit enthousiasme) geneigd om veel te veel te vertellen. Beperk je écht tot de kern. Het maakt het geheel voor de lezer veel beter te behappen. Probeer je daarom in de lezer te verplaatsen en te stappen uit jouw rol als ondernemer. Wat voor jou onmisbaar is, is voor een lezer soms niet interessant. Schrap, schrap, schrap. Maak vervolgens het geheel visueel aantrekkelijk en jouw bedrijfsvisie past met gemak op één A4!

Lukt het niet? Ik help je graag verder! 


Moor Communicatie maakt informatie begrijpelijk, aantrekkelijk en toegankelijk. In ‘Moor Breekt de Week’ lees je elke week een verhaal uit de (communicatie)praktijk, tips, achtergrondinformatie. Kortom: zaken waar jij op communicatiegebied verder mee komt! Meer weten over Moor? Of eerdere blogs teruglezen? Ga dan naar de website of het archief.

-->