Helaas pindakaas: de vakantie zit er voor de meesten van ons weer op. Scholen zijn weer begonnen, studenten gaan weer aan de studie en de arbeiders weer… eh arbeiten. Met je gedachten zit je nog in het zand. Je werk- en leefritme staat nog op de relax-stand en de kleur van je benen laat zien, dat jij twee weken ver buiten Nederland vertoefd hebt.

Het liefst hou je dat fijne vakantiegevoel zo lang mogelijk vast. Maar vaak vervalt die droom al zodra je één uur op kantoor bent. Hoe voorkom je een ‘aftervakantiedip’? En ga je fris, fruitig en vol goede moed weer aan het werk?

Zomer
Nog éven wachten
Start niet direct na je vakantietrip met werken. Neem de tijd om thuis te wennen, te wassen, op te ruimen en natuurlijk nog even na te genieten van je vakantie. Dan is de stap van vakantiemodus naar werkmodus niet zo groot. Wat ook helpt is pas op dinsdag beginnen. Je start dan met een lekker korte werkweek.

In de praktijk
Voer alle leuke, inspirerende en vernieuwende ideeën uit die je op vakantie hebt bedacht. Zit je liever op een andere plek op de kantoorvloer, omdat je daar prettiger kunt werken? Start je liever een uurtje eerder, zodat je ook een uurtje eerder naar huis kunt? Verruil je je broodje kroket in de pauze voor een gezondere maaltijd? Draag je voortaan alleen nog maar kleding waarin jij je prettig voelt? Neem je als je thuis komt even de tijd om de dag door te nemen en ga je dan pas aan de slag met koken, opruimen, afwassen etc.? Ga je die vervelende collega eindelijk vertellen dat jullie samenwerking niet optimaal loopt en wat je daaraan wilt veranderen? Wil je in je pauze met een clubje gaan wandelen, in plaats van lunchen in die saaie kantine? Dit is dè tijd om deze ideeën uit te voeren en je werkleven makkelijker, leuker, gezonder en gezelliger te maken.

Keep Calm and…
Laat je niet overweldigen door die enorme stapel met ongelezen e-mails. Maak eerst een realistische selectie: 1)belangrijk/spoed – 2)kan wachten – 3)niet belangrijk. Werk vervolgens de mails in die volgorde weg. Neem regelmatig een korte pauze en zorg dat je zo min mogelijk in je inbox hebt staan. Zo houd je overzicht en voel je je minder opgejaagd.

Werk ze!

-->