In november ben ik vijf jaar ondernemer. Het was vanaf de start een leuk avontuur. Ik wist namelijk niks van ondernemen. Netwerken stond gelijk aan gezellig, doelloos koffiedrinken en ‘Q3’ klonk voor mij als het nieuwe K3. Gelukkig heb ik in de afgelopen vijf jaar behoorlijk wat geleerd over ondernemen. In deze editie van ‘Moor Breekt de Week’ deel ik enkele tips met je. 

Stabiliteit
Het leven van een ondernemer onzeker? Volgens mij is het leven van een werknemer nog veel onrustiger. Als ondernemer kun je zelf de touwtjes in handen nemen. Je stippelt je eigen toekomst uit. Daarnaast kun je op elk gewenst moment bijsturen. Wil je blijven groeien en ontwikkelen? Blijf dan jaarlijks, maandelijks of zelfs wekelijks doelen stellen. Wat wil je bereiken? Wanneer? Waarom? En niet onbelangrijk: hoe? Houd jezelf bij de les. Het is heel makkelijk om enkel ‘in’ je bedrijf te werken in plaats van ‘aan’ je bedrijf. Creëer je eigen stabiliteit door gedreven en gericht te werken aan de successen die jij wilt behalen.

Zeepbellen
In het begin is alles nieuw en ben je misschien wel onzeker. Je krijgt vanuit alle kanten aanvragen en verzoeken, maar niet iedereen heeft het beste met je voor. “Wil je voor ons schrijven? We hebben geen budget, maar zullen jouw naamsbekendheid vergroten door je te noemen in ons netwerk”. Of: “Kun jij jouw product met 50% korting voor ons regelen? Dan hebben we een deal!”. Je krijgt te maken met mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ga bij elke vraag en bij elk verzoek na bij jezelf: past dit bij mij? En draagt het bij aan de doelen die ik dit jaar wil realiseren? Past het niet, doe het dan ook niet. Ik kies elk jaar één goed doel of één project waar ik me vrijwillig voor inzet. De rest van de verzoeken komt op de reservelijst of wijs ik af. Voor niets gaat de zon op toch?

Lekker fouten maken
In de afgelopen jaren heb ik opdrachten aangenomen waarvan ik achteraf dacht: waarom? Ik heb gewerkt voor tarieven waarvan ik achteraf dacht: waarom? En ik ben samenwerkingen aangegaan waarvan ik achteraf dacht: waarom? Nou, omdat je daarvan leert. Sommige dingen kun je nu eenmaal niet van te voren weten. Het leert je dat je de volgende keer voorzichtiger moet zijn. Of scherper.

TIP: Met fouten maken is helemaal niks mis. Het zorgt er zelfs voor dat je met sprongen vooruit gaat.

Delegeer & werk samen
Q3, inkomstenbelasting, kolommenbalans. Voor mij was het abracadabra. Daarom heb ik al meteen vanaf het begin van Moor Communicatie een boekhouder gezocht die mij kon helpen. Het werd iemand die verstand van zaken heeft én het leuk vindt om startende ondernemers te begeleiden. Iemand die zorgen uit handen neemt, maar je ook een groot deel zelf laat doen, zodat je automatisch beter wordt in het doen van je eigen administratie.

TIP: Geef zaken uit handen die je niet leuk vindt (schoonmaken, sales of facturatie) of maak ze makkelijker door met iemand samen te werken. Zo bespaar je tijd en maak je het ondernemen voor jezelf leuker. Je kunt nu eenmaal niet alles zelf doen en je tijd is kostbaar. Die tijd kun je beter steken in zaken waar je plezier in hebt.


Is het woensdag? Dan is het tijd voor Moor Breekt de Week! Elke week tips, nieuwtjes en adviezen op het gebied van informatieve communicatie en ondernemen. Wil je de andere blogs teruglezen? Dat kan hier.

-->