Laatst las ik in een artikel: “Kijk eens om je heen en tel alle rode dingen. Vertel eens wat je gezien hebt? En nu welke blauwe dingen je gezien hebt!” Het is enorm lastig om blauwe zaken op te noemen als je daar niet op gelet hebt. Je hebt ze simpelweg niet gezien. Terwijl je juist wel veel rode objecten hebt gezien. Zo zit het ook met ondernemen: je ziet waar jij aandacht voor hebt. En wat jij aandacht geeft groeit. Zie jij vooral beren op de weg? Of zie jij kansen?

Als je ooit zwanger bent geweest herken je het vast: je ziet ineens óveral zwangere vrouwen. Heb jij een mooie, nieuwe diepblauwe Volvo? Dan zie je er ineens op elke straathoek een staan. En koop jij een chihuahua? Dan lijkt het net of ineens iedereen een chihuahua aangeschaft heeft.

Dat geldt niet alleen voor leuke zaken. Wanneer er een groot ongeluk is gebeurd, lijkt het net alsof er ineens veel meer ongelukken gebeuren. Hetzelfde geldt voor terreurdaden of voor mensen die getroffen worden door een ernstige ziekte. Wanneer jij je focus op iets legt is het net of je hersenen scherper gericht zijn op dat object, op die gebeurtenis of dat fenomeen. Gaat er iets mis? Dan lijkt het wel of alles mis gaat. Heb je een goede dag? Dan schijnt ineens ook de zon en vind je toevallig 20 euro op straat. Staan je hersenen in de positieve modus? Dan heb je oog voor alles wat mooi en goed is. Zit je in een negatieve flow? Haal dan je paraplu maar alvast tevoorschijn.

Let op, want wat je aandacht geeft groeit. Een focus op positieve zaken kan dus bijdragen aan een positief gevoel en uiteindelijk een positieve dag. Start jij je dag als ondernemer met een domper? Dan is de kans groot dat je daarin blijft hangen. Geen zorgen, want met enkele tips zorg jij dat je snel weer in een positieve flow zit:

Tip 1: Start je dag met positieve meditatie of een mantra. Neem voordat je jouw laptop openklapt een paar minuten om even rustig te ademen en na te denken. Wat wil jij vandaag bereiken? Wat is jouw doel? Wat wil je doen en voor wie? Hoe wil jij vanavond op je dag terugkijken?

Tip 2: Beloon jezelf tussendoor en neem voldoende pauze. Wanneer iets niet lukt ben je geneigd om net zo lang door te werken tot je werk af is. Je raakt gefrustreerd en verliest onnodig veel tijd. Leg je werk even weg. Ga een frisse neus halen. Ga even boodschappen doen. En pak daarna je werk weer op. Je zult merken dat het een stuk sneller zal gaan.

Tip 3: Maak je iets negatiefs mee (bijvoorbeeld een vervelende reactie van een klant). Probeer dan niet meteen te reageren. Leg je focus op wat wél goed gaat. Laat je eerste emoties zakken en kom er daarna op terug.

Sluit je dag vervolgens weer af met een positieve samenvatting: welke doelen heb je bereikt? Op welke prestatie ben je het meest trots?
Wanneer jij dit positieve gevoel uitstraalt op je klanten, neem je hen automatisch mee in jouw positieve flow. Wat je aandacht geeft groeit!


Is het woensdag? Dan breekt Moor jouw week! Elke woensdagmiddag om 12.00 uur verschijnt een nieuwe blog over communicatie en ondernemen. Tips, adviezen of een kritische blik. Wil je een blog teruglezen? Bekijk dan hier het archief!

-->