Een splinter kan ontzettend irritant zijn: pijnlijk, vervelend en onhandig. Uiteindelijk zweert een splinter er vanzelf uit. Maar vaak is het prettiger om eerder in te grijpen. Een pincet biedt dan uitkomst. Het lucht vaak op, wanneer de splinter eruit is. Zo is het ook met communicatiezaken. Waarom zou je blijven doen waar je eigenlijk niet achter staat? 

Het bijhouden van social media terwijl het je niet ligt, het houden van een speech terwijl je spreekangst hebt of het schrijven van een intro in het personeelsmagazine terwijl dit écht niet ‘jouw ding’ is: je werk is doorspekt met communicatiemomenten die je liever links wil laten liggen. Zonde! Want met doorploeteren verspil je op twee manieren energie:

  1. Het formuleren van je communicatieuiting kost je heel veel tijd. Je bent uren, zo niet dagen, kwijt met schrijven, schrappen, opnieuw starten en herformuleren.
  2. Wanneer jouw boodschap met moeite op papier komt, kun je je voorstellen dat dit effect heeft op de ontvanger. Die leest een samengeraapt verhaal, mist passie, kan geen rode draad ontdekken of maakt uit de tekst duidelijk op dat het hier om een ‘moetje’ gaat. Je boodschap komt daardoor minder goed (of zelfs helemaal niet) binnen bij de ontvanger.

Hoe voorkom je dit?
Door allereerst de splinter te verwijderen: wat ligt jou niet? En hoe komt dit? Vind je het bijvoorbeeld leuk om te spreken voor publiek, maar lastig om je eigen speech te schrijven? Dan kan een ghostwriter uitkomst bieden. Schrijf je graag een intro voor het personeelsmagazine, maar heb je een gebrek aan inspiratie? Op internet vind je talloze lijstjes met mogelijke onderwerpen! Heb je een hekel aan social media (en al helemaal aan het bijhouden daarvan)? Kijk dan of iemand anders in jouw organisatie deze taak op zich kan nemen. Of zoek een medium of communicatiemiddel dat beter bij jou en jouw organisatie past.

Kortom: maak communicatie weer leuk!

Kun je wel wat hulp gebruiken? Wil je graag prettiger, leuker en effectiever communiceren? Tijdens een adviessessie van Moor Communicatie zoeken we jouw communicatie-pijnpunten op en verwijderen we de splinters. Zo krijg jij weer focus en communiceer je op een manier die perfect bij jou (en jouw organisatie) past.

Deze blogreeks draait om het boek ‘Het Zwitsers zakmes van de leider‘ van prof. dr. Gabriël Anthonio. Anthonio is naast een inspirerend spreker (die put uit zijn eigen ervaringen in het werkveld en privé) ook voorzitter van de Raad van Bestuur van Verslavingszorg Noord Nederland, Bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en Lector  aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

Vorige week: De flessenopener – de rol van rituelen
Volgende week: De tandenstoker – onzichtbare obstakels bij jezelf verwijderen

Geen blog meer missen? Meld je aan via www.moorcommunicatie.nl 


Over Moor Communicatie:
Maartje Bertens (Moor) helpt organisaties in zorg & welzijn met hun communicatievraagstukken. Hoe bereik ik mijn doelgroep? Welk communicatiemiddel zet ik in? Hoe maak ik mijn communicatieuitingen begrijpelijk, toegankelijk en aantrekkelijk?

Heb jij een communicatievraagstuk? Of kan jouw zorg- of welzijnsorganisatie wel wat communicatiehulp gebruiken? Neem contact op, Moor helpt je graag!

-->