Hoera! We gingen samenwonen. Een grote stap! Ik regelde een bezichtiging bij een prachtig appartement in een oud klooster, onderhandelde met de makelaar, leverde de benodigde papieren aan en ondertekende contracten. Omdat we nu ook meer gezamenlijke uitgaven zouden hebben, opende ik voor ons een gezamenlijke rekening. Wederom zocht ik alle benodigde documenten bij elkaar, had contact met de bank en zette zaken in gang. Na een kleine week ontving ik de nieuwe bankpas op de mat. “Hierbij de bankpas van uw gezamenlijke rekening Mark Klijn e.o.”

 

“Attentie! De jaren ’50 belden en ze willen je bankpas graag terug.”

Daar sta je dan. Alles geregeld. Alle papieren ingeleverd. Telkens het woord gevoerd. En dan word je gebombardeerd tot ‘Mark Klijn e.o.’. Je weet wel. Het kersverse aanhangsel van Mark Klijn.

Niks ten nadele van Mark Klijn overigens. Leuke man. Maar ik kon mijn onvrede over het hele gebeuren niet echt verbergen.

‘Zorginstelling X & Friends’
Het is de tol van samenwerken, samenleven en samen zaken beslissen. Er wordt vaak één hoofd aan gewezen. Eén eindverantwoordelijke. Eén aanspreekpunt. Logisch, praktisch, vaak handig, maar niet altijd leuk of bevorderlijk voor de samenwerking. Je ziet het ook in projecten in de zorg: verschillende organisaties werken samen, maar er voert er altijd één de boventoon. Vaak is dat de kartrekker van het project. En daardoor lijkt het meestal meer op een ‘Zorginstelling X & Friends’ concert, dan een gelijkwaardige samenwerking.

Gezamenlijk doel
Zonde! Want deze zorginstellingen zijn niet voor niks samen gaan werken.

  • Omdat ze een gezamenlijke missie hebben bijvoorbeeld (de cliënt écht centraal stellen in de zorg).
  • Of kampen met hetzelfde probleem (personeelstekort, groot verloop, overbelaste medewerkers).
  • Of omdat ze een gezamenlijk opleidingstraject aanbieden, werken met dezelfde nieuwe technologische innovaties of gewoonweg slimmere, betere en effectievere zorg willen bieden in hun regio.

Hoe voorkom je…

… dat één partij alle aandacht opeist of ontvangt in een gezamenlijk project? Hoe leg je de focus in jullie communicatie-uitingen op het project (en alles wat daarbij komt kijken) en niet op de individuele organisaties?

Ik vertel er graag meer over tijdens een gratis (digitaal) adviesgesprek. 

 

Boek hier jouw gratis adviesgesprek

Meld je eenvoudig aan voor een digitaal adviesgesprek (30 min) via het contactformulier)

Terug naar het blogoverzicht.

Terug naar de homepage.